Blog

higiene-dental-amb-ortodoncia

La higiene dental amb ortodòncia

higiene-dental-amb-ortodoncia-2
L’ortodòncia és una especialitat que corregeix les alteracions de les arcades i maxil·lars. Tenim diferents tipus d’ortodòncia, removibles i fixes, però avui parlarem de la importància de fer una bona higiene dental amb ortodòncia fixa. Per tal d’evitar infeccions, inflamacions, sarro i mal alè, cal tenir una cura especial de la higiene dental durant el tractament. Ser conscients que som portadors d’ortodòncia i, per tant, saber que l’hora del raspallat és important. En termes de freqüència, parlem de raspallar les dents 3 vegades el dia, com a mínim, tenint en compte que a la nit ha de ser la més complerta.

 

Com actua la placa bacteriana als portadors d’ortodòncia?

El biofilm es genera sobre les dents en forma de pel·lícula, el que anomenem placa bacteriana i si no l’eliminem bé, és possible que hi hagi una acumulació de placa a les dents i al cap d’uns dies pot crear sarro. És habitual que amb una inadequada higiene dental amb ortodòncia els portadors pateixin de gingivitis, que és una inflamació de les genives, les quals es posen vermelles i sagnen.

La importància del raspallat i la tècnica en que ens raspallarem ajudarà a tenir una bona salut bucodental per tal d’evitar que les genives s’inflamin. També s’ha de vigilar els aliments que es mengen, especialment els productes dolços com xiclets i aliments enganxosos o durs, ja que aquests poden quedar enganxats en el brackets i poden fer caure alguna de les peces.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

 

4 Consells per la tècnica del raspallat de dents amb ortodòncia

Si has de portar un aparell d’ortodòncia has de saber que es necessita utilitzar un raspall de dents especial per ortodòncia, del tipus interproximals verd, taronja o groc, en funció del que s’adapti millor a la teva dentadura i aparell d’alineació dental. Serà molt útil fer servir el fil superfloss per eliminar restes d’entre les dents o col·lutoris específics per ortodòncia, que permeten tenir un millor acabat de la higiene dental amb ortodòncia, evitant el mal alè i deixant una sensació de frescor a la boca.

  • Utilitzar el raspall especial per ortodòncia de forma correcta.

Aquest raspall té forma de V i uns filaments suaus i mitjans. La seva forma particular permet netejar la dent i el bracket. Col·locar el raspall a 45 graus i netejar suaument per sobre els aparells. A l’arcada superior de dents els moviments a realitzar han de ser de dalt cap a baix. A l’acarda inferior, raspallar de baix cap a dalt permetrà extreure les restes d’aliments que hagin quedat atrapades.

La part oclusal de les dents (àrea superior de dents i queixals) també s’ha de raspallar, així com la zona interior. S’aconsella que el raspallat duri entre 2.5 min i 3 minuts per poder retirar tota la placa de la dentadura.

  • Ús dels raspalls interproximals.

Un cop s’ha fet una neteja general de les dents, cal actuar en detall amb el raspall inerproximal. Per fer-ne un correcte ús cal començar a introduir el raspall des de la part superior del bracket -que actuarà a l’extrem de 2 brackets- i raspallar aquesta zona. Un cop retirem el raspall i la brutícia acumulada entre la dent i l’aparell, és precís esbandir amb aigua i repetir el procediment en la mateixa zona però ara des de la part inferior del bracket. Reproduir aquest mètode amb tots els brackets tant a l’arcada superior com inferior de la dentadura.

  • Utilitzar el fil superfloss.

Aquest fil està compost de 3 parts, la primera és la més rígida per poder introduir el fil, també té una part de fil molt flonja que és com cotó i la resta té característiques normals. Per utilitzar el fil superfloss en la higiene dental per ortodòncia, començarem introduint la part rígida i abraçarem la dent molt suaument per sota la geniva, després podem acabar passant el fil pel bracket.

  • Fer servir col·lutoris.

Els col·lutoris amb fluor són un producte recomanat per acabar la higiene dental en tots els casos, la composició d’aquesta solució és de gran ajuda en la prevenció de càries dentals.

 

Mireia del Valle Casals

Higienista Dental Catalunya

 

Search

Redes sociales