Blog

Diferències entre pròtesis i implants dentals

A tots ens agrada somriure, i es que la paraula ‘somriure’ és sinònim de sentir-se bé, de passar-ho bé, i qui somriu de ben segur que veu la vida des d’una millor perspectiva. La falta d’una, o varies dents, pot afectar de manera negativa i notòria a les persones, portant a evitar somriure per incomoditat o vergonya, i pot suposar una pèrdua de la confiança i l’autoestima en un mateix. Gràcies a la tendència que està agafant la ciència odontològica en quant a la divisió en les seves diferents especialitats, i l’I+D que avui en dia agafa terreny en la ciència i sanitat, actualment es poden oferir diferents tractaments per poder suplir aquesta necessitat estètica i funcional que va lligada a la pèrdua prematura de dents. Solucions, que en la majoria de casos, dóna un resultat estètic impecable, fent-se pràcticament inapreciable quines dents son naturals i quines pròtesis i implants dentals.

Ara, molts de vosaltres, us preguntareu quines són les diferències entre pròtesis i implants dentals, per decidir-vos per una de les dues solucions a la problemàtica que plantegem. La millor recomanació: visitar el vostre odontòleg de confiança perquè analitzi la vostra situació i us aconselli la solució d’acord a les necessitats de cadascú de vosaltres.

 

Què passa quan perdem una dent?

Les dents veïnes i la dent amb la que treballa la dent perduda de l’arcada contrària començaran a moure’s, i amb el temps tindrà lloc un canvi de posició de la resta de dents, seguint un ‘efecte dominó’. La masticació perdrà efectivitat, i podran aparèixer futurs problemes de digestió.

Aquest moviment dental que hi haurà, ampliarà l’espai entre dent i dent, impactarà més menjar, i augments el risc de patir càries interproximals. L’os que sosté les dents perdudes es reabsorbeix: perd qualitat, alçada i gruix.

 

Tipus de pròtesis dentals

Pròtesis dentals amovibles o removibles

És una estructura protètica d’acrílic amb una base extensa d’assentament i una sèrie d’elements metàl·lics que serviran per subjectar-la a les dents adjacents. Com indica el seu nom, és de posar i treure. El seu gran inconvenient en mastegar és que es poden moure i oscil·lar, i també que poden penetrar aliments per sota del paladar. Avui dia se sol aconsellar la pròtesi dental removible si hi ha limitacions de salut que contraindiquen els implants, o per motius econòmics.

Avantatges:

 • És l’opció més econòmica substituir dents. En la major part dels casos substitueixen varies dents, o trams edèntuls.
 • Nul o poc desgast dental.
 • Pot servir com a provisional si: el procés de maduració dels implants és d’aproximadament de 3 a 6 mesos i si es descarten les altres opcions per motius econòmics.
 • Procés d’elaboració ràpid, mitjana de 4 visites.

Desavantatges:

 • Amb el pas del temps, entre 3-5 anys, es desajusta tant a nivell de la geniva com dels elements metàl·lics que retenen la pròtesi.
 • Poc higièniques, el menjar entra per sota la pròtesis. Cal acurar la higiene.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Pròtesis dentals fixa

Una pròtesi fixa és una restauració protètica que consisteix en substituir les dents perdudes mitjançant una estructura protètica que se subjecta a les dents adjacents. Aquestes dents es rebaixen per deixar espai a l’estructura, i la pròtesi se cimenta per fixar-la.

Actualment es recomana la pròtesi dental fixa si no hi ha la possibilitat de col·locar implants dentals, bé per motius anatòmics de l’ós, o per motius mèdics d’antecedents i medicació actual del pacient, majoritàriament. Cost molt similar als implants, ja que, posant per exemple el cas d’un pacient que ha perdut una dent: amb un implant el preu es multiplica per 1 unitat, i amb un pont fixe pel mateix cas es multiplica per 3 (dent a substituir, i una dent de cada costat per subjectar l’estructura).

Avantatges:

 • És fixe. Ofereix un confort a la masticació molt bo.
 • Estètica favorable (absència de ganxos).
 • Temps d’elaboració similar a un removible, mitjana de 4 visites.
 • Més econòmic que l’altra opció fixa: els implants.

Desavantatges:

 • Cal sacrificar dents sanes per fixar les dents absents.
 • Netejar-lo és més complicat que amb un removible. Cal agafar el nou hàbit, i ser acurat amb el nivell d’higiene dental.
 • Si es fa servir anys, es perd os i impossibilitarà la col·locació  d’implants en un futur.
 • Si una de les dents pilars falla (per caries, pèrdua de subjecció amb l’ós, fractura, etc.) fracassa el tractament.

 

Els implants dentals

Els implants son cargols de titani que es col·loquen a l’os del maxil·lar o mandíbula i fa la funció d’arrel artificial. Sobre aquesta arrel es posa una funda que imita en color i forma de les dents naturals de la persona. Es pot fer en una sola dent o en diverses, fins i tot en un maxil·lar complet o a tota la boca. La sensació en mastegar és la més similar a les dents naturals, supera en confort la pròtesi amovible, i en ocasions el pont fix, una restauració protètica. També existeixen diferents tipus d’implants dentals.

Avantatges:

 • És fixe. Un cop col·locat queda atornillat i ferm.
 • No hi ha desgast de cap tipus. És l’opció més conservadora de totes tres.
 • Ofereix uns bons resultats estètics (pràcticament idèntics a una dent natural).
 • No porta ganxos ni paladars, ofereixen més comoditat.
 • Estudis recents demostren que 97% de bon pronòstic del tractament.

Desavantatges:

 • Cost elevat. Tot i això, tenir en compte que a llarg plaç, per la seva eficiència, la inversió surt a compte.
 • El temps d’espera és superior: En el millor dels casos s’hauran d’esperar 2 mesos posteriors a la col·locació de l’implant per a carregar l’implant la corona o funda. Si l’os on ha d’anar aquest implant no està amb unes condicions òptimes, el temps pujarà 2/3 mesos més degut a una regeneració d’os que s’haurà de fer. Si les les condicions són òptimes al 100% en diferents aspectes que evaluarà el teu odontòleg, es pot dur a terme una cirurgia amb càrrega immediata.
 • No totes les persones son candidates a fer-se una cirurgia implantològica, per motius mèdics, d’antecedents, i medicació. Com per exemple els pacients que han rebut radioteràpia de cap i coll, pacients amb patologia cardíaca descontrolada, diabètics no controlats, pacients amb malalties del sistema inmune o pacients que han pres bifosfonats (medicació per tractar l’osteoporosi).

 

Principals diferències entre pròtesis i implants dentals

Materials

Les pròtesis solen estar fetes de materials acrílics, resina i ceràmica, per tal que siguin lleugeres i afectin al mínim possible les dents naturals a què se subjecten. Els implants solen estar fets de titani, un material altament biocompatible, resistent a l’atac químic i lleuger. A més, passats uns mesos el titani permet que l’os creixi al seu voltant, el que es denomina osteointegració. El material de la pròtesi sobre els implants pot ser zirconi, titani, pal·ladi-or i crom-cobalt.

 

Estètica

A nivell estètic, tant una pròtesi fixa com un implant responen molt bé als requeriments estètics del pacient, encara que els avenços en les tècniques i materials d’implantologia aconsegueixen que aquests s’assemblin i se sentin més com les dents naturals.

 

Funcionalitat

A nivell funcional, els implants responen molt millor que les pròtesis, ja que no es mouen ni corren el risc de desprendre’s, són més ferms i segurs. A més, amb la implantologia de càrrega immediata, el pacient pot menjar, beure i fer vida normal en un sol dia.

 

Adaptació

En general, els pacients de pròtesi dental requereixen més temps d’adaptació que els d’implantologia. Els implants se senten i funcionen com dents naturals, mentre que les pròtesis són un cos estrany al qual cal acostumar-se. Però cada cas és diferent, ja que dependrà en gran mesura de les condicions anatòmiques de l’os i de la capacitat de la persona per adaptar-se al canvi.

 

Independència

Els implants es col·loquen directament sobre l’os, amb la qual cosa no depenen de les dents adjacents, ni les sobrecarreguen o afecten de cap manera. En canvi, les pròtesis se subjecten a les dents adjacents, per tant es limita la quantitat de dents que es poden reemplaçar per una banda, i calen dents sanes i en perfecte estat per una altra.

 

Durada

Ambdues intervencions requereixen unes atencions i manteniment posteriors adequats, com una correcta higiene dental i revisions periòdiques. En les millors condicions, una pròtesi dura entre vuit i dotze anys, mentre que els implants poden durar tota la vida, si es cuiden correctament.

 

 

Dr. Gerard Comas

Nº Col. 6820

Search

Redes sociales