Blog

que-es-una-protesi-dental-removible-dest

Què és una pròtesi dental removible

que-es-una-protesi-dental-removible-gr
Com ja vam veure al blog, les pròtesis dentals són els instruments que ens permeten substituir les dents que ens falten així com altres estructures orals amb l’objectiu de recuperar la funció estètica, fonètica i masticatòria. En general, les podem classificar en fixes o en pròtesi dental removible. Tal i com indica el seu nom, la fixa no es pot retirar per part del pacient mentre que la removible és de posar i treure.
 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

La pròtesi dental removible sense dents

Les pròtesis removibles es poden dividir en parcials o totals, també conegudes com completes. Les completes són necessàries en els casos que falten totes les dents. Serveixen per reemplaçar les dents absents i estabilitzar l’oclusió. A diferència de les rehabilitacions amb implants i ponts (pròtesis fixes), les pròtesis removibles són dents artificials unides a una estructura de resina que fa de suport. Es dissenyen i fabriquen de tal manera que el mateix pacient se les pot col·locar i treure quan ho necessiti, fet que facilita la seva higiene.

Les pròtesis removibles també són conegudes com a dentadures postisses. Aquesta pròtesi acrílica es manté a la boca per l’acció conjunta de petites retencions de l’anatomia de l’os maxil·lar/mandibular residual, de la llengua, dels músculs, i en cas de la pròtesis superior, de l’efecte del buit entre la superfície interna de la pròtesi i el paladar. La retenció és molt problemàtica quan hi ha una reabsorció quasi total de l’os alveolar. Això és molt freqüent de les pròtesis inferiors. Amb aquesta situació l’única solució que hi ha és recórrer a algun tipus d’implants dentals.

 

La pròtesi dental removible sobre dents

D’altra banda, podem optar també per pròtesis removibles subjectades a les dents que queden. Aquesta és una de les solucions més simples. És un tractament econòmic i de curta durada, però presenta alguns desavantatges com dificultat d’adaptació per part del pacient i una baixa funció tant masticatòria com estètica. Dins d’aquesta hi trobem les pròtesis parcials, que es fan servir per substituir una o més peces. Segons el material amb el què es fan poden ser:

  • Parcial metàl·lica: Coneguda com esquelètic. La base és una estructura de metall recoberta amb resina. És una pròtesi parcial removible que recobreix una porció menor de la boca i que utilitza ganxos suportats a les dents per mantenir-se estable. En funció del cas, els ganxos són visibles, afectant l’estètica dental.
  • Parcial d’acríl·lic: Tota la pròtesis està formada de resina. No és molt recomanable degut a la seva fragilitat ja que no es suporta amb una base metàl·lica. Normalment s’utilitza de manera temporal. En alguns casos pot portar ganxos però no tan retentius com l’esquelètic.

 

La pròtesi dental removible sobre implants

Mitjançant els implants també podem optar per fer pròtesis removibles. S’ha de fer un estudi exhaustiu a través de models, fotografies i mitjans radiogràfics i tomogràfics. Són pròtesis fetes amb resina i amb una estructura metàl·lica que proporciona resistència i rigidesa.

Les sobredentadures substitueixen per complet tota la arcada del pacient, amb el que s’aconsegueix un aspecte natural i una mossegada ferma. Permeten recuperar l’estètica i funcionalitat de la boca. Són unes pròtesis removibles que es recolzen a la mucosa i als implants i es connecten a aquests mitjançant uns dispositius coneguts com casquets de retenció. Aquesta connexió també es pot fer amb unes barres que uneixen els implants conferint una major subjecció a la pròtesi que les tradicionals removibles. Per aquest motiu no necessiten paladar. A més, aquest tipus de tractament permet canviar el suport labial i el perfil facial millorant i satisfent les necessitats estètiques del pacient.

Permeten que el pacient estigui còmode i segur amb la pròtesi ja que la retenció amb implants millora la funció masticatòria. Actua com a una dentadura semi fixa. El número d’implants necessaris depèn del cas en concret i de l’arcada a rehabilitar, però en general es necessiten com a mínim 2 implants a l’arcada inferior i 4 implants al maxil·lar superior.
 
 

Manteniment de la pròtesi dental removibles

Per aconseguir una comoditat òptima amb aquests tipus de pròtesis es recomana seguir les instruccions d’ús, cura i manteniment:

  • És recomanable retirar totes les pròtesis removibles durant la nit per millorar la higiene bucal, evitar fongs i altres malalties i per ajudar a que la mucosa descansi.
  • La neteja bucodental i la pròtesis ha de fer-se desprès de menjar i especialment en profunditat abans de dormir.
  • És necessari netejar-les amb un raspall especial i un sabó neutre. És especialment important la neteja de les parts que estan en contacte amb les dents, ja que les superfícies carregades de placa bacteriana poden produir càries o desgasts.
  • Regularment es pot optar per introduir la pròtesi en aigua i una pastilla desinfectant de venta a les farmàcies per ajudar a treure la tosca i fer una higiene més exhaustiva de la pròtesi.
  • Si sorgeix cap problema i apareixen ulceracions, dolor o inestabilitat de la pròtesis, cal demanar una visita al dentista per fer una revisió.

 

 

Search

Redes sociales