Blog

escollir un dentista infantil

Raons per escollir un dentista infantil i no un dentista general

escollir un dentista infantilLa odontopediatria és una especialitat dins de l’odontologia que té com a objectiu el diagnòstic, la prevenció, el tractament i el control dels problemes de salut bucal del nen, des del seu naixement fins l’adolescència.  Escollir un dentista infantil és la millor opció per tractar als més petits, tant per la seva especialització dins del camp infantil com per fer que els nens comencin a acostumar-se al dentista i perdin la por.

 

Relació positiva entre l’odontopediatra i el nen

La fòbia al dentista sol aparèixer durant la infantesa i pot estar motivada pels sorolls, l’equip dental, l’instrumental i tot allò que pugui provocar situacions  d’estrès en els més petits. Per això, és important escollir un dentista infantil, ja que són especialistes que compten amb eines de caràcter psicològic, com són les tècniques de maneig de conducta. Aquestes tècniques  ajuden a controlar les emocions negatives i disminueixen l’ansietat. Entre aquestes tècniques destaquem:

 • Tècnica d’explicar, mostrar, fer: l’odontopediatra adapta el seu vocabulari perquè sigui més comprensible per al nen. Primer, li explica què és el que li farà, després li mostra com ho farà i per últim realitzarà el tractament.
 • Técnica visual-auditiva: distracció mitjançant una cançó o dibuixos.
 • Tècnica de distracció: s’utilitza per desviar l’atenció del nen en aquelles situacions que poden provocar estrès.
 • Tècnica de control de veu: mitjançant el to, ritme i volum de la veu, es pot influir de forma positiva per tal que el nen es mostri més cooperatiu.
 • Tècnica d’inhibició latent: el pla de tractament s’inicia amb els procediments més simples, produint-se una desensibilització sistemàtica.

 

Vols millorar el teu somriure i la teva salut dental? FEM-HO POSSIBLE

 

Quan ha de visitar el meu fill al dentista infantil?

Els principals problemes en els adults estan associats a situacions i hàbits pocs saludables adquirits durant la infància o l’adolescència. Per aquest motiu, és important cuidar les dents des de petits instaurar i fomentar estils de vida saludables que millorin la salut des de la infantesa, afavorint positivament en el futur estat de salut i qualitat de vida.

L’Acadèmia Europea de Odontopediatria recomana que la primera visita al dentista infantil es realitzi quan erupciona la primera dent, i no més tard del primer aniversari, d’aquesta forma familiaritzem al nadó amb la clínica dental. En la primera visita l’odontopediatra treballa amb els pares mitjançant accions educatives:

 • Higiene oral: el millor és començar la neteja de les genives des de el naixement, fent servir una gasa humida. En nens més grans d’un any, la higiene bucal es farà amb raspall i pasta de 500ppm de fluor.
 • Dieta i nutrició: lactància materna fins 6 mesos, no donar sucres abans dels dos anys. Evitar l’ús del biberó amb sucres industrials.
 • Transmissibilitat: evitar la transmissió vertical de bacteris orals, no compartir utensilis amb el nadó, no donar petons a la boca.
 • Ús del xumet: no s’ha de prolongar més enllà dels 2-3 anys per evitar problemes de malformacions dentals.

 

Tractaments freqüents per part del dentista infantil

L’odontopediatria ja és necessària per reduir les molèsties de la primera dent, i és un dels primers casos que atén. També tracta les dents temporals. Qualsevol càries a una dent temporal pot progressar i afectar el nervi dentari, provocant infecció a l’arrel, d’aquesta forma pot afectar a la dent definitiva. Aquesta afectació pot ser de tipus: malformació o taca. El fet de perdre una dent de llet abans del moment natural de recanvi pot afectar en la pèrdua de l’espai.

També engloba altres tractaments odontològics com són:

 • Prevenció i educació en higiene oral
 • Càries dental
 • Traumatismes
 • Pulpotomia i pulpectomia

Per aquests motius és tan important que els més petits visitin un dentista infantil.

 

Vanessa Ruiz Diaz

N. col. 7894

Search

Redes sociales